perjantai 14. joulukuuta 2012

Tyylisota

Satuin lukemaan Metro-lehdessäkin esintyneen Pupulandian Jennin blogia, kun joku oli linkannut sen Facebookiin. Nimenomaisessa postauksessa blogin pitäjä kertoi olleensa Pin Up Garagella kuvaussessiossa ja jakoi kuvasatoa. Minun mielestäni kuvat olivat kauniita ja laadukkaita. Kommenteista päätellen jotkut haluavat kuitenkin pitää tyylin kokonaan itsellään. 

Pin up -sanapari kaikuu kaikkialla. Siitä on tullut jonkin sortin muoti-ilmiö. Ihmiset, jotka ovat perehtyneet pin up -kulttuuriin ja vintage-tyyliin jo pidemmän aikaa ovat kiukuissaan siitä miten pin upista on tullut koko kansan trendi. Pin up -tyyli ei kuulemma kuuli "tavallisille kaduntallaajille", vaan pitäisi jättää niille, jotka siitä jotain tietävät.

Voi herran duudelis, sanon minä! Kyse ei nyt ole hevosten kasvattamisesta, eikä aivokirurgiasta, kyse on vaatteista. Ei sinun tarvitse ehdottomasti tietää niistä mitään pukeutuaksesi niihin. Pupulandian tapauksessakin, kyseessä oli kuvaukset, jolloin malli stailataan, eli hänellä on rooli. Johnny Depp pukeutuu fiftarityyliin elokuvassa Crybaby. Miten se kehtaa!? Eihän hän tavallisesti edusta sitä tyyliä! Mikä feikki!

Paskiainen!

Ymmärrän kyllä, että alakulttuurin harrastajia kismittää, kun omasta tyylistä tulee muoti-ilmiö. Mutta kaikesta tulee joskus muotia. Se on vain kestettävä, ja silloin on hyvä keskittyä vain siihen miten itse pukeutuu ja antaa muiden tehdä samoin. Muinoin yläasteella ollessani muistan goottityylille käyneen samoin. Se yleistyi. Voi voi. Sillonkin vertailtiin joka paikassa, mikä on aito gootti, ja käytettiin myös termiä wannabe gootti. Voi jestas, pitääkö siis läpäistä joku testi, ennen kuin voi pukeutua johonkin tyyliin? Ja sitä ennen on vain surkea wannabe? Kuka sen päättää?

Lisäksi, me elämme 2000-lukua, emme 50-lukua. Ei ole realistista olettaa, että kaikki vaatteemme, tavaramme ja tapamme olisi suoraan 50-luvulta. On hyvin hyvin normaalia, ja pakollistakin sekoittaa oman aikansa tyyliä siihen vanhaan tyyliin, mitä edustaa (siis jos edustaa, Pupulandian tapauksessa kokeilee). On älytontä asettaa toisten ihmisten pukeutumiselle tiukat säännöt ja raamit, mitä saa pukea ja mitä ei. Mitä saa yhdistellä ja mitä ei. Luulin että tällaisesta lokeroinnista oltaisiin päästy jo kun lähdettiin yläasteelta. Sitäpaitsi, jos Pupulandian kommentoijat haluavat löytää syyn pin up -tyylin trendistymiselle, haukkuvat he aivan väärää puuta.


Ai on mulla vääränmallinen paita? Deal with it! 

2 kommenttia:

  1. Samaa mieltä! Hyvä kun toit tämän esille!
    Ei muoti-ilmiöitä tulisi niin ryppyotsaisena katsoa. :D

    Tuosta Crybaby -kuvasta tuli mieleeni eräs Rockabilly -kukon etsintä, jokin mallikilpailuko se oli, mitähän sille kuuluu? :D

    VastaaPoista
  2. Muistan itsekin lukeneeni siitä jotaikin, mutta pikaisella etsinnällä siitä ei enää löytynyt lainkaan tietoa. Taisi mennä ohi silmien ja korvien.

    VastaaPoista