perjantai 14. syyskuuta 2012

Muschmuschmuschmusch....!
MUSCH BARF® on keksinyt ovelan tavan mainostaa itseään ja päästä näkyviin. Se on nimittäin vedonnut bloggaajiin, ja lupaa lajoittaa 5 kana-ateriaa kaikille, jotka kirjoittavat Musch-aiheisen tekstin blogiinsa. Parilla kaverilla olen jo ehtinyt nähdä blogipostauksen aiheesta, mutta nyt minäkin osallistun.

"BARF"?
Aloitan kiteyttämällä, mitä on barffaus. BARF muodostuu sanoista Bones And Raw Food. Barffaus on koirien sekä kissojen luonnonmukaista raakaruokintaa. Jostain syystä se on huomattavasti enemmän pinnalla koirien keskuudessa. 

Luonnossa kissat ja koirat eivät syö kuivanappuloita, koiranmakkaraa taikka purkkiruokaa. Kissat ovat lihansyöjiä, koirat sekasyöjiä. Kun kissa saalistaa hiiren, se syö sen kokonaan luineen päivineen. Lapsena opittu "kissat syövät hiiriä ja koirat luita" ei siis olekaan niin kaukaa haettua, miltä se kuulostaa. 


Tuntemamme kaupallinen koiranruokateollisuus on kehittynyt noin viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana. Eli siis viidenkymmenen vuoden ajan koiran elimistöllä on ollut aikaa muotoutua hyödyntämään kuivanappuloita ja koiranmakkaraa. Kuten varmasti uskotte, evoluutio ei toimi aivan niin nopeasti. Koiranruokateollisuus perustuu helpoputeen ja edullisuuteen. Jotta voidaan tehdä edullista, on valittava halvimmat, ihmisruuaksi kelpaamattomat raaka-aineet. Niitä käsitellään niin paljon, että vähäisetkin ravintoaineet hälvenevät. Ruoan sisältämä proteniini saattaa koostua osittaine esimerkiksi kanan höyhenpeitteestä tai sian sorkista, jotka eivät tietenkään ole kelvollista ravintoa koiralle. 

Oletko koskaan vilkaissut koiran- tai kissanruuan ainesosaluetteloa? Oletko huomannut, että kun pakkauksen etupuolella kerrotaan ruuan olevan "ankkaa ja lammasta", kuinka paljon on ankkaa ja lammasta? Neljä prosenttia? Vai jopa kuusitoista? Ja kuinka paljon siitäkin on sitä oikeaa lihaa? Jos katsot mitä listassa on ensimmäisenä, eli siis mitä ruoassa on eniten, löydät yleensä jonkin viljan. Koira ei tarvitse viljaa, sillä se ei pysty hyödyntämään hiilihydraatteja. Eli voitaisiin ajatella, että koira on luonnostaan karppaaja!


MUSCH BARF ruokavalion lautasmalli koirille


Yllä näette Muschin suositteleman "lautasmallin" koirille, eli mistä ruokavalion tulisi koostua. Koirat siis syövät suurimmaksi osaksi lihaa ja luita - RAAKANA. Ruokaa kypsentäessä arvoikkaita ravintoaineita tuhoutuu, eikä se myöskään ole luonnonmukaista. Luista koirat saavat esimerkiksi kalsiumia. Ja murran koko kansan tunteman myytin: KOIRALLE SAA SYÖTTÄÄ KANANLUITA! Juju on vain siinä, että luiden täytyy olla raakoja. Raakana ne ovat pehmeitä, ja vastoin luuloa erittäin hyvin sulavia. Kypsennettyinä niistä (kuten mistä tahansa muistakin luista!) tulee kovia ja niistä irtoaa vaarallisia, teräviä säleitä, jotka voivat puhkaista jotain arvokasta matkallaan koiran läpi. 


Raakaruokinta meillä
Kun tajusin Mucshin olemassaolon, ryntäsin heti kauppaan tiedustelemaan hintaa. Odotin sen maksavan mansikoita, mutta eihän se maksanutkaan juuri mitään! Vein sitä heti meidän kissoille maistiaisiksi. Kissamme olivat syöneet kaikkea marketin purkkiruuista eläinkaupan laatulihaan. Pikkucissan maha oli kiukutellut, mutta rauhoittui, kun vaihdoimme pelkkään naudan jauhelihaan. Muschiinkaan se ei reagoinut pahasti. Kirjoitin vanhaan blogiinikin, että olin löytänyt barffiruokaa kissoillemme, sillä olin todella innoissani. Muschissa yhdistyy barffiruoan luonnonmukaisuus ja valmisruuan helppous! Jäätiin koukkuun! 

Käytännön syistä en ole ostanut kissoille kuitenkaan joka kerta Muschia - vakio Musch-kauppiaani lakkasi myymästä kissoijen Muschia. Niin harva ilmeisesti barffaa kissojaan. Mutta olen Muschin kautta tajunnut, että pakasteessa on muutakin raakaruokaa. Käyn nykyään aina lähieläinkaupassa ostamassa toista merkkiä, mutta se on turhauttavaa, jos se sattuu olemaan loppu. Tein Lempimuonalle tilauksen, ja tilasin mm. Muschia, mutta meidän on ollut vaikea sovittaa kotiinkuljetusaikaa niin, että meillä olisi joku kotona silloin kun tulisivat tuomaan tavaraa. Harmittaa, sillä he toimittavat kaupunkiini vain kahdesti kuussa, ja ilmeisesti ilta-aikaan, jolloin minä olen töissä. Tässä ei nyt selkeästi ole ajateltu ihan kaikkia - kuten iltaduunareita! 

Muuta 
Jos barffaus kiinnostaa enemmän, suosittelen tutustumaan sitä koskevaan kirjallisuuteen. Itse luin Malin Ekblomin Koiran luonnollinen ruokinta, se on kiinnostava, ja melko ohut. Sen siis lukaisee nopeasti. :) 

2 kommenttia:

  1. Tosi hyvä teksti! Ja rapsutuksia kissoille! :)

    VastaaPoista
  2. (Hyvä kun sanoit tosta ärsyttävästä sanavahvistuksesta, en tajunnut että mulla on se!)

    VastaaPoista