lauantai 2. marraskuuta 2013

Hyvää kekriä!

Opin eilen uuden sanan: kekri!

Olen aiemminkin esitellyt Pupuleipomo-blogin omassa blogissani, mutta nyt on pakko mainita se uudestaan. En tiedä mistä kirjoittaja saa kaiken tietämänsä tiedon, mutta olen iloinen että löysin blogin, sillä siellä on paljon kiinnostavaa asiaa, esimerkiksi eilinen kirjoitus kekristä, eli suomalaisten omasta halloweenin vastineesta. Sellainenkin siis on ollut! Mutta niinkuin moni muukin suomalainen perinne, on jäänyt unohduksiin, sillä sitä ei ole vuosisatoihin pidetty yllä kristinuskon jyrättyä. Ja niin edelleen.

Kekri on kiteytettynä vähän niinkuin syyspääsiäinen! :D Kekrinä syötiin lammasta, verikeittoa ja mämmiä. Jotkut (käsittääkseni vähävaraisemmat, tai nuoriso ihan muuten vaan) kiersivät talon ovilla kysymässä "kekriä vai uunia". Eli ikään kuin virpojat pääsiäisenä, tai karkkikeppostelijat halloweenina. Kysymykseen piti vastata "Kekriä, kekriä!", jolloin vierailijat ovella liittyivät pöytään juhlaseurueeseen. Muutoin vierailijat tulisivat sisään ja rikkoisivat talon uunin. Vierailijat olivat usein pukeutuneet halijoiksi, vainajiksi tai hengiksi, jotta oikeat henkiolennot, jotka kekrinä liikkuivat tavallista enemmän, hämääntyisivät ja jättäisivät elävät rauhaan.

Itse en ennen eilistä ollut koskaan kuullutkaan kekristä, mutta olen iloinen että sain kuulla siitä, koska olen erittäin erittäin kiinnostunut vanhoista suomalaisista perinteistä. Haluaisin että niitä pidettäisiin yllä. Pidän halloweenista, sillä rakastan kaikkea kauhuromantiikkaa, mutta haluaisin myös ihmisten tietävän, että juhlalla on juuret täällä Suomessakin, ja ehkä kutsuvan juhlaa jopa sillä nimellä. :)

Itse leivoin kekrimuffinsseja! Tosin tein näitä vain kolme, sillä näitä oli vaivalloista tehdä, ja loppujen lopuksi syön ne kuitenkin yksin.


Hyvää kekriä siis kaikille! 


6 kommenttia:

 1. Heii tämähän tarkoittaa sitä että kun ostin pääsiäisenä mämmiä ja unohdin sen pakkaseen aina tähän saakka, niin se odottikin vain kekriä siellä? Tosin se tarkoittaisi, että se pitäisi syödä viimeistään nyt, enkä ehkä halua... Mutta mielenkiintoista siis kaiken kaikkiaan tämä! Uusi ulkoasu on muuten hieno!

  VastaaPoista
 2. Supersöpöjä muffinseja <3 NOOMMM!!!

  VastaaPoista
 3. En minäkään tuosta kekristä tiennyt ennenkuin nyt luin tämän :D Kekri-sanan kyllä olen kuullut, mutten yhtään tiennyt, että sen takana on noinkin mielenkiintoinen juttu. Kyllä mua vähän ärsyttää, ettei suomessa ole "Karkki tai kepponen" -juttua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei ole, mutta sen sijaan on "kekriä vai uunia"! ;) Ja kyllähän nykyään on lapset alkaneet tehdän halloweeninakin karkkikierroksia.

   Poista
 4. Hieno homma, että kekrin "ilosanoma" leviää! Entisajan kekrin perinteet ovat siirtyneet nykyjouluun...lähemmäksi sitä uutta vuoden vaihdetta :) Meidän perheessä tosin Kekriä juhlistetaan myös hääpäivän takia :D Jos vanhat perinteet kiinnostavat niin suosittelen vilkaisemaan Hiitola-foorumin aiheet http://www.hiitola-foorumi.net/ ja Kansanperinne blogin tekstit http://blog.kansanperinne.net/

  VastaaPoista