torstai 4. joulukuuta 2014

Mikä joulussa tympii?

Joulukuun edetessä, ja suuren megajuhlan lähestyessä alkaa ihmisistä erottumaan joulumieliset ja joulunvastaiset ihmiset. Koska minä haluaisin maan päälle positiivisuutta ja rakkautta (peace and love!) ihmettelen miksi toiset ärsyyntyvät joulusta ja antavat sen päästä ihonsa alle? 

Minun mielestäni joulu on erittäin tervetullut ilon aihe pimeimmän ja synkimmän talven keskelle. Jos joulua ei olisi, mitä kiinnekohtia tai välietappeja talvessa olisi? Minulle ainakin talvi on lähinnä vain selviämistä, joka muuttuu elämiseksi vasta kevään valon ja lämmön saavuttua. Värikkät jouluvalot ovat ihania pimeyden keskellä ja joululauluistakin tulee oma tunnelmansa.

Mikä joulussa sitten ärsyttää? Joulun kulutukseen painottava mainonta, yleisissä tiloissa soivat joululaulut, kiire ja stressi?

Kuka käskee osallistumaan mihinkään näistä?

Jokainen on oikeutettu viettämään joulua haluamallaan tavalla - eli halutessaan myös olemaan viettämättä. Minusta jokaisen kannattaisi vain keskittyä siihen, mistä itse joulussa välittää. Kaupallistamista tietysti kuulee joka tuutista päivittän - "Osta nyt!" "Tästä pukinkonttiin!" "Parhaat lahjat meiltä!" - mutta niinhän niitä mainoksia kuulee muutenkin, vuoden ympäri. Miksi sitten kiinnittää joulumainoksiin sen erityisempää huomiota, jos et koe olevasi kohdeyleisöä. Jos joulu ei tarkoita sinulle lahjojenhankintaa, ei mainoksia ole tarkoitettu sinulle.

Ärsyttävätkö joululaulut? Tämä on minusta vähän huvittavaa. Itse kun menen esimerkiksi kauppakeskukseen, en todellakaan oleta kuulevani taustamusiikkina omaan suosikkigenreni mukaista soitantaa, joten annan automaattisesti taustahälinän mennä ohi korvien. Miksi sitten pitäisi provosoitua erityisesti jouluaiheisista lauluista?

Vai ketuttaako Kristus-messu (=Christ mas)? No kerronpa sinulle, että joulua vietettiin jo kauan ennen kristinuskon saapumista Suomeen. Joulun historiaa voi lukea varmasti googlettamalla, sillä on pitkät perinteet ilman Kristustakin.

Mikäli joulu tarkoittaa sinulle vain kiirettä ja stressiä, sinun pitäisi ehkä priorisoida uudestaan. Jos ahdistut lahjojenhankinnasta kun et keksi mitä hankkisit, tee itse tai osta kaikille jotain helppoa ja yleispätevää; omat vakioni ovat lahjakortit ja seinäkalenterit (valokuvapainoilla on muitakin hyviä ideoita persoonallisiin lahjoihin!). Jos ruuhkaiset kauppakeskukset ahdistavat - tilaa netistä. Jos rahasta on pulaa, tai et muuten vaan pidä lahjojen ostelusta, ilmoita ettet aio hankkia lahjoja! Niin yksinkertaista se on! Hilma- ja Seija-tätien luokse ei ole pakko juosta kummankin luo kieli vyön alla, vaan voit valita vuorovuodet. Tai olla ihan vain yksin kotona, ja vaikka soittaa tädeille. Ja kertoa ystävällisesti, että tänä vuonna on tämmöinen joulu.

Jos joulumielesi on muuten vain olematon kuin eskimon rusketus, tai satut vaan olemaan allerginen koko joulu-sanalle, muista että monille muille joulu kuitenkin merkitsee paljon, ja he nauttivat siitä. Aivan kuten toiset nauttivat homoilusta, vaikka itse olisitkin hetero.

Joten tämän kirjoituksen luettuasi toivon, että teet itsellesi selväksi, mistä joulussa on sinulle kyse (ja voit vaikka kommentoidakin), keskityt niihin seikkoihin, ja ravistat harteiltasi kaikki turhat odotukset. Ja jos muistat olla varovainen, voit vielä sen kunniaksi sytyttää kynttilän.Hyvää joulukuuta! 
Toivottaa saunatonttu Mortianna ja sylikoira Daisy!
Kuva: Ossi Lehtonen 

3 kommenttia:

 1. Minä tykkään joulusta ja joululauluista, mutta mitä tulee taustahälyyn/-musiikkiin kaupassa niin yleensä sen huomaa vasta sitten, kun sieltä tulee jotain tuttua esim. juuri joululauluja. Joitakin se kulutushysteria voi ärsyttää, mutta itse ainakin tykkään väreistä ja siitä että joka puolella on iloinen fiilis. Ihan niin kuin sanoit, se on edes pieni valopilkku pimeän talven keskellä :)

  VastaaPoista
 2. Haluaisin tuoda keskusteluun mukaan yhden näkökulman, mitä et käsitellyt kirjoituksessasi.

  Asiakaspalvelijan, kuten itseni, kannalta joulunaika on yksi kauheimmista ajoista vuodessa. Ensinnäkin se joululaulujen toisto ja volyymi esim. kauppakeskuksessa työskennellessä alkaa oikeasti lähennellä jonkinlaista kidutuksen muotoa, varsinkaan kun ei voi tehdä mitään toimia estääkseen itseään kuulemasta niitä, kuten korvanappeja tms. No, tämä nyt on ihan kestettävää vielä, kyllähän kauppakeskuksessa muutenkin joutuu kuuntelemaan samoja renkutuksia.

  Joulun alla olen kokenut rehellisesti sanottuna inhottavimmat asiakaspalvelukokemukseni, törkeimmät asiakkaat, pahimmat työkiireeni ja -stressini. Ihmisten stressitaso, kiire ja kiukku purkautuu suoraan asiakaspalvelijoihin, jotka tekevät vain parhaansa, ja mitä lähemmäs joulua mennään, sitä kammottavimmiksi ihmiset muuttuvat asiakaspalvelijoita kohtaan.

  Mielestäni tällaiseen ei auta vain asenteen muutos, ja siksi itse inhoan joulun aikaa (huom. en välttämättä joulua itsessään). Tämä oli kuitenkin ihastuttava merkintä, herätteli vähän ajattelemaan, että onko jotkut asiat joulussa nyt niin kamalia. Mutta pysyn silti kannassani, asiakaspalvelijan kantilta joulunaika on täyttä painajaista. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hyvä näkökulma, jota tosiaan en tullut itse ajatelleeksi, koska luojan kiitos en ole asiakaspalveluammatissa. Tuo on kyllä vähän sellainen tilanne mihin ei itse voi niinkään vaikuttaa (paitsi vaihtamalla alaa). Jos kaikki ihmiset pohtisivat näitä asioita mistä kirjoitin, olisivat he varmasti miellyttävämpiä asiakkaita joulun alla ^_^

   Poista